Γιώργος Μπαρής | Ο Bartender που “δίνει” μαθήματα επαγγελματισμού με τέχνη και μαεστρία.

Γιώργος Μπαρής ο Bartender που “δίνει” μαθήματα επαγγελματισμού με τέχνη και μαεστρία.

Τα χαρακτηριστικά ενός επαγγελματία bartender ίσως να διαφέρουν από μαγαζί σε μαγαζί!

Όμως αυτά που κυρίως προσθέτουν τον όρο επαγγελματία να είναι…

Θα προσπαθήσω να αποκρυπτογραφήσω όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που συνθέτουν το ιδανικό «όλον»

Εκτός από εμπειρία και γνώση , πρέπει να είναι μια ευγενής παρουσία , φίνα και περιποιημένη.

Ο ιδανικός bartender πρέπει να εργάζεται με ακρίβεια, ταχύτητα, και σταθερότητα. Και με τον μη προσποιητό, μη αλαζονικό, αλλά αγέρωχο αέρα αυτού που έχει εκπαιδευτεί, έχει μελετήσει, έχει προσπαθήσει, και τα έχει καταφέρει. Δηλαδή αυτού που γνωρίζει καλά τη δουλειά του. Να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Να ξέρει πώς να κινηθεί ανά πάσα στιγμή.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να υπάρχει οργάνωση! Προφανώς ένα από τα μεγάλα ατού για κάθε προσπάθεια της οποίας την επιτυχία προσδοκούμε, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμη για αυτούς (και αυτές, φυσικά) που έχουν καθήκοντα εντάσεως εργασίας, ειδικά αν έχουν να κάνουν με εξυπηρέτηση πελάτη.

Επιπροσθέτως: η Πειθαρχία: Αυτήν είναι πιο εύκολο να την καταλάβει κανείς στις δύσκολες στιγμές και να ελέγχει κάθε δυσκολία!

Εξάσκηση – Δύναμη! Ο σωστός bartender δεν σταματάει να μαθαίνει ποτέ! Δεν σταματά να εξασκείτε και να μαθαίνει τις νέες τάσεις, είτε εντάσσοντας είτε όχι ,αυτές στην δουλεία του!

Και τέλος η προσωπικότητα και το ύφος! Το ύφος , το στυλ , πρέπει να αποπνέει τη σιγουριά αυτού που γνωρίζει ότι είναι καλός στη δουλειά του, αυτού που χαίρεται το αποτέλεσμα του κόπου του, αυτού που αισθάνεται άξιος, και άρα δεν έχει λόγο να σκύβει το κεφάλι και να εκλιπαρεί αναγνώριση.

Η φίλος μας ο Γιώργος λοιπόν , όπως τον παρατηρήσαμε πρόσφατα,στεκόταν με στητό κορμί, όρθιο λαιμό, καθαρό βλέμμα και εκτελούσε ΑΡΙΣΤΑ! Ήταν σοβαρός(όσο έπρεπε), αποτελεσματικός, αυθεντικός,και τόσο όσο φιλικός. Είχε κάθε λόγο να το χαίρεται με τη σεμνότητα πάθους εκείνου που αγαπάει αυτό που κάνει!

Με πολλά χρόνια στο χώρο, προϋπηρεσία σε club, μπουζούκια και σε κοκτέιλ μπαρ (Arena live, magenda, Warehouse, Akanthus, Macao, το παλιό Απλά ελληνικά, Boudoir, Marayo, Nisi, Sea through) είναι πολύ απαιτητικός στη δουλειά του!

Πλέον σπάνια τον βλέπουμε πίσω από το μπαρ..

… μαθαίνει τη δουλειά σε νέα παιδιά!

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι ανήκει στις ενώσεις :
Hellenic barmen association και IBA .

Θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει από τους καλύτερους μπάρμαν της γενιάς του !

Και ας μιλήσουμε και λίγο…. Για ένα φλέγον γεγονός της εποχής μας!

Oι επαγγελματίες μπάρμεν στην Ελληνική «σκηνή».

Φυσικά και το bartending είναι επάγγελμα! Στην Ελλάδα της κρίσης, από τα ελάχιστα πλέον δείγματα που έχουμε να προβάλουμε διεθνώς είναι ο χώρος της εστίασης. Με διεθνούς εμβέλειας διακρίσεις τόσο σε χώρους (εστιατόρια, μπαρ, καφέ) όσο και σε ανθρώπους (σεφ, σομελιέ, μπαρτέντερ, μπαρίστα). Κι αφού εδώ και χρόνια οι σεφ έχουν την θέση που τους αξίζει στα μάτια του κόσμου, έχει φτάσει η ώρα (εδώ και καιρό) των μπάρμεν να πάρουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί.

Ο επαγγελματίας μπάρμαν ή έστω ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει την δουλειά του σοβαρά κι όχι μόνο σαν έναν καλό τρόπο για να βγάλει χρήματα, έχει να σου πει κάτι παραπάνω από το να σου βάλει απλά ένα ποτό. Αρκεί βέβαια κι εσύ να θες.

Και αν στα μάτια του κόσμου φαντάζει εύκολο το να κατανοήσει την διάφορα ανάμεσα σε έναν σεφ και στον άνθρωπο που φτιάχνει μπέργκερ στα macdonalds, δεν καταλαβαίνω που δυσκολεύεται στο να διαχωρίσει έναν επαγγελματία μπάρμαν από αυτόν που απλά βρίσκεται πίσω από μια μπάρα.

Κάνει κάτι διαφορετικό (δεν θα αναλύσω αν κάνει τέχνη ή όχι σε αυτό το άρθρο, αν με αφήσουν να ξαναγράψω -που χλωμό το βλέπω- θα σας πω) και για να το κάνει όσο καλύτερα μπορεί δίνει όλο του το εγώ, προσωπικό χρόνο και πολλές φορές χρήματα από την τσέπη του. Χρήματα που βγαίνουν δύσκολα γιατί όποιος έχει δουλέψει βράδυ καταλαβαίνει ότι δεν είναι όσο ρόδινο φαίνεται. Ούτε είναι όλοι οι μπαρτεντερς γυναίκες, ξενύχτι και αλκοόλ. Υπάρχουν κι αυτά,ναι, αλλά είναι κοινωνικό φαινόμενο και όχι νυχτερινό αποκλειστικά.

Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον χώρο που ενημερώνονται συνεχώς για τις νέες τάσεις και τεχνικές, άλλοι διαβάζουν ώρες ολόκληρες και βγάζουν τα μάτια τους πάνω από βιβλία και υπολογιστές. Άλλοι δοκιμάζουν συνέχεια νέες γεύσεις. Και όλο αυτό δεν τελειώνει ποτέ.

Οπότε μήπως έχει φτάσει ο καιρός να σταματήσει ο κόσμος να βλέπει την κορυφή του παγόβουνου μόνο και να καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει; Και έχουν αλλάξει κατά κόρον, προς το καλύτερο.

• Είναι μια κανονική δουλειά. Ή μάλλον όχι. Δεν είναι. Είναι μια δημιουργική δουλειά. Και φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις δουλειές, δε μπορούν όλοι να την κάνουν. Στην υγεία σας.