More

    Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;

    Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού.
    Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.

    Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα.

    Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.

    Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.

     

    ΠΗΓΗ : PERIERGA.GR

    Latest articles

    Το μουσικό λιθάρι ξανα μαζι σας στις 16/07

    Το μουσικό λιθάρι ξανα μαζι σας στις 16/07 Να γευτείτε τους υπεροχους μεζεδες μας,παρεαΜε ζωντανή μουσικη,Με τουςΓΙΩΡΓΟ ΚΟΡΒΕΣΗΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΟΥΜΑΡΙΑ ΖΑΚΑΡΙΑΝΝΑΝΣΥ ΜΑΡΗΑΚΗΣ ΔΑΜΙΓΟΣΣτο μπουζούκιΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΣτα...

    Το Μπαούλο της Μαρου-sos

    «Η γνωριμία μας το Καλοκαίρι του ’18 στην μάγισσα Κρήτη έμελλε να χαράξει έναν καινούργιο δημιουργικό δρόμο. Το πρώτο θεατρικό μας έργο Το Μπαούλο...

    Kennedy all day bar

    Kennedy all day bar: Ένας χώρος που περιμένει να τον ανακαλύψεις. Είμαστε για εσάς εδώ με καινοτόμες ιδέες και τέλεια ατμόσφαιρα, ώστε να σας...

    Barrique Port : Tο Steak & Wine στα Καλύτερα Του.

    Η λέξη «barrique» αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και σχήμα δρύινου βαρελιού.Το όνομα για το Νέο Wine Bar-Restaurant της Τρούμπας με πάνω απο...

    Related articles